Ηρώον Σκεπαρίου

Το μνημείο Σκεπαρίου βρίσκεται στην κεντρική πλατεία του χωριού, μπροστά από το κοινοτικό κατάστημα.

Πρόκειται για μια επιτύμβια στήλη, σχήματος κόλουρης πυραμίδας, τοποθετημένη σε ένα μαρμάρινο βάθρο, και εδράζεται σε μια τετράγωνη λίθινη βάση.

Την κορυφή της στήλης, κοσμεί  ένα ολόγλυφο μαρμάρινο ανθέμιο, διπλής όψεως, που έχει ως διακοσμητικό θέμα, ένα άνθος αγιοκλήματος να ξεπροβάλει μέσα σε έναν ελικοειδές κάλυκα. 

Στην πρόσοψη της στήλης υπάρχει ανάγλυφη παράσταση μιας φτερωτής, ολόσωμης γυναικείας μορφής, που κρατάει στα χέρια της ένα περιστέρι.  Η εικόνα παραπέμπει στην έλευση της Θεάς Ειρήνης, μετά τους πολέμους και την δυστυχία που έφερναν μαζί τους και εκφράζει μέσα από την προσωποποίησή της, την ειρηνική κατάσταση των πραγμάτων και τις δικές της δοξασμένες νίκες. Την ευχή και τον αγώνα των Ανθρώπων για μια διαρκή ειρήνη, με βάση την δικαιοσύνη και την Ευνομία. Ευχή που διατυπώνεται και μέσα από την παραινετική φράση που αναγράφεται εγχάρακτα στο βάθρο του μνημείου:

 «ΕΙΡΗΝΗ ΠΟΤΕ ΠΟΛΕΜΟΣ

ΑΓΑΠΑ ΤΗΝ ΕΙΡΗΝΗ».

Το μνημείο, σύμφωνα με την αναθηματική επιγραφή που υπάρχει πάνω από την ανάγλυφη παράσταση της Ειρήνης, ανεγέρθηκε με δωρεά του Σ. Ντρομάκα και το έργο φιλοτέχνησε ο Δ. Παρώνης.

 







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου