Ηρώον «Υπέρ πεσόντων αστυνομικών» Τρυγόνας 2ον

 

Το μνημείο Ηρώον «Υπέρ πεσόντων αστυνομικών» βρίσκεται στην εθνική οδό Τρικάλων – Ιωαννίνων, λίγο έξω από τον οικισμό της Τρυγόνας.

Στο σημείο που βρίσκεται το μνημείο, το 2005 συνέβη ένα τραγικό συμβάν, δολοφονήθηκαν δύο αστυνομικοί εν ώρα καθηκόντων. Η Ενώσεων Αστυνομικών Υπαλλήλων Ιωαννίνων για να τιμήσει την μνήμη των δολοφονημένων αστυνομικών ανήγειρε αυτό το μνημείο και κάθε χρόνο τελεί τρισάγιο. 

Πρόκειται για μια μαρμάρινη σύνθεση που αποτελείται από μια όρθια στήλη σχήματος ορθογωνίου παραλληλεπιπέδου, που την κορυφή της κοσμεί μια μαρμάρινη σφαίρα. Στην πρόσοψη της στήλης υπάρχει τοποθετημένη μια μαρμάρινη πλάκα με το λογότυπο της ΕΝΩΣΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΝΟΜΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ 1994».

Το μνημείο αναπτύσσεται με ένα άλλο μαρμάρινο τμήμα τριών επιπέδων, που στην κορυφή του υπάρχει ένας σταυρός πάνω στον οποίο αναγράφεται η φράση: «ΕΝ ΤΟΥΤΩ ΝΙΚΑ». Στο επάνω επίπεδο υπάρχου οι δύο φωτογραφίες των τιμώμενων προσώπων και αναγράφονται να εξής: «ΥΠΕΡ ΠΕΣΟΝΤΩΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ ΒΛΑΧΟΠΑΝΟΥ ΚΩΝ. & ΚΩΤΣΗ ΔΗΜ. ΕΝ ΩΡΑ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ 30-12-2005 ΕΝΩΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΝΟΜΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ».

Στο μεσαίο επίπεδο υπάρχει ο αποθηκευτικός χώρος  με χρηστικά αντικείμενα. Και το κάτω επίπεδο αποτελεί το βάθρο αυτού. Το μνημείο εδράζεται πάνω σε μια τσιμεντένια βάση και περιστοιχίζεται από μεταλλικούς στύλους συνδεμένους μεταξύ τους με αλυσίδες που οριοθετούν τον χώρο. Στο πίσω μέρος παραστέκει ένα κυπαρίσσι και αριστερά υψώνεται ο ιστός με την ελληνική γαλανόλευκη σημαία.








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου