Ηρώον Βλαχάβας 2ον

 

Το μνημείο του παπά Θύμιου Βλαχάβα βρίσκεται στον χώρο του πάρκου αναψυχής του χωριού Βλαχάβας, επί της επαρχιακής οδού Σκεπαρίου – Βλαχάβας.

Πρόκειται για μια ορειχάλκινη προτομή τοποθετημένη πάνω σε μια μαρμάρινη στήλη με ορθομαρμάρωση, η οποία είναι τοποθετημένη πάνω σε ένα τσιμεντένιο πλακόστρωτο βάθρο, κτισμένο με τσιμεντόλιθους. Το μνημείο εδράζεται πάνω σε μια μεγάλη, τετράγωνη, πλακόστρωτη εξέδρα, κτισμένη με τσιμεντόλιθους η οποία έχει τέσσερα σκαλοπάτια πρόσβασης και περιμετρικά κοσμείται και οριοθετείται με δέκα μεταλλικά κολονάκια που συνδέονται μεταξύ τους με αλυσίδες.

Στο πίσω μέρος της ορειχάλκινης προτομής υπάρχει σχεδιασμένη εγχάρακτη αναπαράσταση των Μετεώρων με τα ονόματα των ιερών μονών «το Βαρλαάμ» και «το Μετέωρο».  Στη δεξιά πλευρά της προτομής αναγράφεται εγχάρακτα «Ε. Βλαχάβας ΔΟΞΑ ΚΑΙ ΤΙΜΗ». Στην αριστερή πλευρά της προτομής αναγράφεται το όνομα του καλλιτέχνη που φιλοτέχνησε το έργο και η χρονολογία κατασκευής: «Σώτος Αλεξίου γλύπτης 1994».

Στην πρόσοψη της στήλης αναγράφονται τα στοιχεία του τιμώμενου προσώπου και η χρονολογία ανέγερσης του μνημείου ως εξής:

«ΠΑΠΑΘΥΜΙΟΣ ΒΛΑΧΑΒΑΣ ΑΡΜΑΤΟΛΟΣ 1733-1809»,

«13-5-1995».

Στην πρόσοψη της βάσης υπάρχει εντοιχισμένη αναθηματική μαρμάρινη πλάκα που αναγράφει τον φορέα ανέγερσης του μνημείου ως εξής:

«ΔΩΡΕΑ ΕΚΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΜΟΡΦΩΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ «ΠΑΠΑΘΥΜΙΟΣ ΒΛΑΧΑΒΑΣ».

Την εικόνα ολοκληρώνουν, η ελληνική σημαία στη μία πλευρά και η σημαία της ορθόδοξης εκκλησίας στην άλλη, που πλαισιώνουν και κοσμούν το μνημείο.

Το χωριό Βλαχάβα πήρε αυτή την ονομασία προς τιμή του ήρωα που το απελευθέρωσε από τους Τούρκους.

Βιογραφικό του Παπαθύμιου Βλαχάβα.

Ο Θύμιος Βλαχάβας ήταν περίφημος αρματολός στα Χάσια (περ. 1760-1809).

Γεννήθηκε στο συνοικισμό Τριφύλλι του χωριού Ασπροκκλησιά Καλαμπάκας στα 1770 και ήταν γιος του Αθανάσιου Βλαχάβα. Είχε χειροτονηθεί ιερέας, αλλά όταν ο πατέρας του πέθανε, τον διαδέχτηκε στο αρματολίκι και ανέπτυξε αξιόλογη δραστηριότητα. Πέτυχε να ενώσει όλους τους αρματολούς της Στερεάς Ελλάδας και ενισχύθηκε και από τα Επτάνησα με τη σύμπραξη των Ρώσων. Ο Αλή πασάς ανησύχησε πολύ και με δόλια μέσα σιγά-σιγά κατάφερε να κυριεύσει το Σούλι το 1803, ενώ απειλούσε όλο τον αρματολισμό (1805). Τότε έγινε συνέλευση στο Καρπενήσι των αρματολών και ο Βλαχάβας μίλησε για οργανωμένη αντίσταση ενάντια στο σχέδιο του Αλή και για την απελευθέρωση της Ελλάδας. Το 1806 που κηρύχθηκε ο Ρωσοτουρκικός πόλεμος, ο Βλαχάβας αναδείχτηκε με τους αγώνες του εναντίον των Τούρκων.

Ο Αλή πασάς με ισχυρές δυνάμεις τον καταδίωξε και έτσι αναγκάστηκε ο Βλαχάβας, ο Νικοτσάρας, ο Σταθάς κ.ά. να καταφύγουν στη Σκιάθο. Εκεί το 1807 κατασκεύασαν πειρατικό στόλο από 70 πλοία, που έκανε επιθέσεις στα τούρκικα πλοία.

 











Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου