Ηρώον Σαρακίνας

Το μνημείο ηρώων Σαρακίνας βρίσκεται στην κεντρική πλατεία του χωριού.

Πρόκειται για μια επιτύμβια στήλη σχήματος ορθογώνιου παραλληλεπίπεδου τοποθετημένη σε ένα μαρμάρινο βάθρο. Την κορυφή της στήλης κοσμεί ένα ορειχάλκινο ολόγλυφο πουλί με ανοιχτά φτερά, πάνω σε ένα μαρμάρινο βάθρο, σχήματος εξάγωνου πρίσματος. Το πουλί μάλλον παραπέμπει σε περιστέρι.

Στην πρόσοψη της επιτύμβιας στήλης είναι τοποθετημένη μια ορειχάλκινη ανάγλυφη παράσταση, που αναπαριστά μια αγέρωχη γυναικεία μορφή, με επιβλητικό παράστημα. Η γυναίκα έχει σηκωμένο ψηλά το δεξί της χέρι και κρατάει ένα σπαθί, ενώ στο αριστερό της κρατάει ένα δάφνινο στεφάνι.

Κάτω από την ορειχάλκινη παράσταση της Δόξας υπάρχει γραμμένη η φράση: 

«ΠΕΣΑΜΕ ΓΙΑ ΕΙΡΗΝΗ ΚΑΙ ΛΕΥΤΕΡΙΑ».

Η ανάγλυφη εικόνα αποτελεί την ενσάρκωση της Δόξας αντιπροσωπεύοντας μετωνυμικά ολόκληρη τη σκλαβωμένη Ελλάδα, τον ηρωισμό και το ηθικό μεγαλείο ενός υπέροχου λαού. Συνοψίζει δε, έξοχα τους υψηλούς συμβολισμούς: το αγωνιστικό πάθος για την ελευθερία, και την υπεράσπιση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Η Δόξα, που αποτύπωσε σε έναν μόλις στίχο του ο Κωστής Παλαμάς: «Η θύμηση άχρονη μπροστά σου θα γονατίζει».

Το μνημείο εδράζεται πάνω σε ένα μαρμάρινο βάθρο τριών επιπέδων και περιμετρικά το οριοθετούν μεταλλικοί στύλοι.

Το ηρώο ανεγέρθηκε το 1980 από την κοινότητα Σαρακίνας, επί προέδρου Βαΐου Χασιώτη, στοιχείο που το μαρτυρεί εγχάρακτη επιγραφή στην πλάγια όψη του μνημείου.










Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου