ΧΩΡΙΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΝΕΡΑΙΔΑΣ Ηρώον Νεράιδας (Γρεβενοσέλι) 1ον

 

Το ηρώον της Νεράιδας βρίσκεται στον προαύλιο χώρο του ναού Αγίου Γεωργίου.

Πρόκειται για μια λιθόκτιστη επιτύμβια στήλη, σχήματος ορθογωνίου παραλληλεπιπέδου, η οποία μετά από ορισμένο ύψος στενεύει και παίρνει το σχήμα κόλουρης πυραμίδας. Είναι κατασκευασμένη με επεξεργασμένους λίθους και εδράζεται πάνω σε ένα τετράγωνο λιθόκτιστο βάθρο τριών επιπέδων.

Μνημείο Δημητρίου Μαντέλλου Νεράιδας (Γρεβενοσέλι) 2ον

 

Το μνημείο του Δημητρίου Μαντέλου βρίσκεται στον ναό του Αγίου Γεωργίου, ανάμεσα από το κτήριο του ναού και το κωδωνοστάσιο.

Πρόκειται για μια επιτύμβια συμπαγή λίθινη στήλη, αποτελούμενη από τρία τμήματα. Τα δύο τμήματα της στήλης συναποτελούν τον κορμό της στήλης που έχει σχήμα κόλουρης πυραμίδας, ενώ η κορυφή της καταλήγει σε ένα ολόγλυφο σύμπλεγμα σταυρού και σφαίρας. Η στήλη είναι τοποθετημένη πάνω σε ένα τετράγωνο βάθρο από μεγάλους κυβόσχημους λίθους.

Προτομή Κώστα Παπαμαντέλλου Νεράιδα (Γρεβενοσέλι) 3ον

 

Η προτομή του Κώστα Παπαμαντέλλου βρίσκεται σε ένα πλάτωμα παρακείμενο της οδού κατά την είσοδο προς τον οικισμό του χωριού.

Πρόκειται για μια ορειχάλκινη προτομή που παριστάνει το τιμώμενο πρόσωπο με στρατιωτική ενδυμασία. Είναι τοποθετημένη επάνω σε ένα  ορθογώνιο παραλληλόγραμμο μαρμάρινο βάθρο και περικλείεται από μεταλλικά κιγκλιδώματα.