Προτομή Χριστόδουλου Χατζηπέτρου Καλαμπάκα

Η προτομή του Χριστόδουλου Χατζηπέτρου βρίσκεται στην πλατεία Ρήγα Φεραίου της Καλαμπάκας, πλάι στην προτομή του Παπα-Θύμιου Βλαχάβα..

Πρόκειται για μια μαρμάρινη προτομή του τιμώμενου προσώπου, η οποία είναι τοποθετημένη πάνω σε ένα βάθρο, μια όρθια μαρμάρινη στήλη, σχήματος ορθογωνίου παραλληλεπιπέδου, η οποία εδράζεται σε μία τετράγωνη μαρμάρινη βάση.

Στην πρόσοψη της στήλης αναγράφονται εγχάρακτα τα εξής:

«ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ΧΑΤΖΗΠΕΤΡΟΣ ΣΤΡΑΤΗΓΟΣ ΘΕΣΣΑΛΙΚΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ 1799-1869».

Στη κάτω δεξιά θέση της στήλης υπάρχει αναθηματική επιγραφή του φορέα που ανήγειρε το μνημείο: «ΔΑΠΑΝΗ  ΕΚΔΡΟΜΙΚΟΥ & ΜΟΡΦΟΤΙΚΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΤΡΙΚΑΛΩΝ».

Ο Χρ. Χατζηπέτρος γεννήθηκε στο Βετερνίκο (Νεραιδοχωρι) Πύλης, του Νομού Τρικάλων, το 1799. Η καταγωγή του ήταν από την ιστορική οικογένεια Χατζηπέτρου του Ασπροπόταμου. 

Ήταν αγωνιστής του 1821, μέλος της Φιλικής Εταιρείας, ηγέτης της Θεσσαλικής επαναστάσεως του 1854. Διετέλεσε υπασπιστής των βασιλέων Όθωνος και Γεωργίου Α΄. Ο Χρ. Χατζηπέτρος διακρίθηκε ιδιαίτερα στη μάχη της Κλείσοβας μαζί με 70 περίπου παλικάρια του αλλά και κατά την ηρωική Έξοδο του Μεσολογγίου.

Όσοι Ασπροποταμίτες επέζησαν της Εξόδου, με αρχηγό τον Χρ. Χατζηπέτρο, συνεργάστηκαν με τον Γ. Καραϊσκάκη και έλαβαν μέρος σε διάφορες νικηφόρες μάχες, καθώς και στην τελευταία και καθοριστική μάχη του Αγώνα της Ανεξαρτησίας, στη μάχη της Πέτρας Βοιωτίας (12-13 Σεπτεμβρίου 1829), κατά την οποία ο Χρ. Χατζηπέτρος συμμετείχε ως αρχηγός χιλιαρχίας υπό τον Δημήτριο Υψηλάντη.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου