Ηρώον Γάβρου

Το μνημείο ηρώων του Γάβρου βρίσκεται στην κεντρική πλατεία του χωριού. Πρόκειται για μια ορθογώνια παραλληλεπίπεδη, συμπαγή μαρμάρινη επιτύμβια στήλη, τοποθετημένη σε ένα μαρμάρινο βάθρο, και όλο μαζί εδράζεται πάνω σε μια τετράγωνη μαρμάρινη εξέδρα με τέσσερις κιονίσκους στις γωνίες, που κοσμούν  και οριοθετούν το μνημείο, καθώς ενώνονται μεταξύ τους με αλυσίδες. Η πρόσβαση στο μνημείο γίνεται από τα δύο σκαλοπάτια με ορθομαρμάρωση που οδηγούν στην εξέδρα.

Την κορυφή της στήλης, κοσμεί  ένα ολόγλυφο μαρμάρινο ανθέμιο, που έχει ως διακοσμητικό θέμα, ένα άνθος αγιοκλήματος να ξεπροβάλει μέσα σε έναν ελικοειδές κάλυκα. 

Στην πρόσοψη της επιτύμβιας στήλης, υπάρχει ανάγλυφη αναπαράσταση, μιας ολόσωμης γυναικείας μορφής να κρατάει στο δεξί της χέρι τον ιστό με την ελληνική σημαία. Η εικόνα παραπέμπει στην ενσαρκωμένη μορφή της ιδέας της Ελευθερίας, η οποία διαβαίνει τα οδοφράγματα ντυμένη με το φόρεμα μιας απλής γυναίκας του λαού, κρατώντας τη σημαία της Επανάστασης και μας διδάσκει ότι η Ελευθερία δεν είναι πάντοτε ένα δεδομένο αγαθό και η κατάκτησή της απαιτεί ομοψυχία και ενότητα, αλλά και θυσίες, ενίοτε ακόμη και ανθρώπινων ζωών.

Στην πρόσοψη του βάθρου αναγράφεται ο στίχος του Κάλβου: «ΘΕΛΕΙ ΑΡΕΤΗ ΚΑΙ ΤΟΛΜΗ Η ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ».











Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου