ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΧΑΣΙΩΝ Ηρώον Ασπροκκλησιάς

Το μνημείο ηρώων Ασπροκκλησιάς βρίσκεται στην κεντρική πλατεία του χωριού, παραπλεύρως του κοινοτικού καταστήματος.

Πρόκειται για ένα μνημείο ταφικού τύπου, μια σύνθεση που αποτελείται από δύο ορθογώνιους παραλληλεπίπεδους κίονες με κιονόκρανα πάνω στους οποίους στηρίζεται ένα αέτωμα. Το τύμπανο του αετώματος, το οποίο περιβάλλεται με γείσο, κοσμείται με ένα ανάγλυφο διακοσμητικό ανθέμιο. Το αέτωμα, οι δύο κίονες κι ένας στυλοβάτης, πλαισιώνουν μια μαρμάρινη πλάκα, πάνω στην οποία υπάρχει ανάγλυφη παράσταση, που εικονίζει τον Αχιλλέα χτυπημένο από το βέλος του Πάρη, στη δεξιά φτέρνα του και πεσμένο στη γη, λίγο πριν από τον θάνατό του. Η εικόνα παραπέμπει στο σύμβολο του ήρωα, που δεν είναι μόνο πολεμιστής αλλά κυρίως άνθρωπος που ξεπερνάει τα εμπόδια και τις δοκιμασίες και με τον δικό του αγώνα κερδίζει την Αθανασία.

Στο πάνω δεξιό μέρος της πλάκας αναγράφεται εγχάρακτη η φράση:

«ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΗΤΕΡΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΤΕΡΑ

ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ ΠΡΟΓΟΝΟΥΣ ΟΛΟΥΣ ΑΝΕΞΕΡΕΤΩΣ ΠΟΛΥΤΙΜΟΤΕΡΟ ΕΙΝΑΙ Η ΠΑΤΡΙΔΑ ΚΑΙ ΣΕΒΑΣΤΟΤΕΡΟ ΚΑΙ ΙΕΡΟΤΕΡΟ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΑΞΙΑ ΕΧΕΙ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΤΩΝ ΘΕΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΝΟΥΝ».

Το ηρώο στηρίζεται πάνω σε ένα ορθογώνιο παραλληλεπίπεδο μαρμάρινο βάθρο, δύο επιπέδων, με ορθομαρμάρωση. Το βάθρο περιστοιχίζεται από τέσσερις κιονίσκους, οι οποίοι συνδέονται μεταξύ του με αλυσίδες και οριοθετούν το μνημείο, ενώ ένα πλατύσκαλο από κυβόλιθους αποτελεί το σημείο πρόσβασης προς αυτό.

 










Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου