ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΑΣΠΡΟΠΟΤΑΜΟΥ Ηρώον Ανθούσας

Το μνημείο ηρώον Ανθούσας  βρίσκεται στην κεντρική πλατεία του χωριού.

Πρόκειται για μια λιθόκτιστη στήλη σχήματος ορθογωνίου παραλληλεπιπέδου, η οποία καταλήγει στο πάνω μέρος σε αιχμή. Είναι τοποθετημένη πάνω σε μια, επίσης λιθόκτιστη, βάση δύο επιπέδων, και όλο μαζί αποτελεί τμήμα ενός λιθόκτιστου τοιχίου της πλατείας.

Ηρώον Κατάφυτου

 


Το μνημείο ηρώων Κατάφυτου βρίσκεται στον προαύλιο χώρο του ναού Αγίου Νικολάου του χωριού.

Πρόκειται για μια λιθόκτιστη στήλη σχήματος ορθογωνίου παραλληλεπιπέδου, η οποία στο πάνω μέρος καταλήγει σε ένα κυκλικό επιστέγασμα. Είναι τοποθετημένη πάνω σε ένα λιθόκτιστο πεζούλι δύο επιπέδων που αποτελεί την βάση του με ένα σκαλοπάτι.

Ηρώον Κρανιάς 1ον

 

 

Το μνημείο ηρώων Κρανιάς βρίσκεται στον χώρο του χωριού…….

Πρόκειται για μια όρθια λιθόκτιστη στήλη, σχήματος ορθογωνίου παραλληλεπιπέδου την κορυφή της οποίας κοσμεί ένα μαρμάρινο ολόγλυφος βωμός με αναμμένη φλόγα, που παραπέμπει στον αρχαίο ελληνικό μύθο του Προμηθέα και της κλοπής της ιερής φωτιάς από τον Δία, με την οποία οι άνθρωποι, λαμβάνοντάς την ως δώρο και ύψιστη ευεργεσία, μπόρεσαν να ελέγξουν την Φύση και να δημιουργήσουν Πολιτισμό. Είναι το σύμβολο της γνώσης, της λογικής καθώς και της ανθρώπινης εφευρετικότητας.

Ηρώον Κρανιάς 2ον

 

 

Το παλιότερο μνημείο ηρώων της Κρανιάς ανεγέρθηκε το 1955 και βρίσκεται στον χώρο του χωριού…….

Πρόκειται για μια κατασκευή από μωσαϊκό μάρμαρο που παραπέμπει σε αρχιτεκτονικό τύπο εικονοστασίου, που την κορυφή του κοσμεί ένας σταυρός. Ο ναΐσκος αποτελείται από τέσσερις κίονες με βάσεις και κιονόκρανα. Στον εσωτερικό χώρο του ναΐσκου υπάρχει μια αγιογραφία με τη Σύναξη των Δώδεκα Αποστόλων.

Ηρώον Πολυθέας

 

Το μνημείο ηρώον Πολυθέας  βρίσκεται στην κεντρική πλατεία του χωριού.

Πρόκειται για μια σύνθεση μαρμάρινων στοιχείων που αποτελείται από μια όρθια μαρμάρινη στήλη, σχήματος ορθογωνίου παραλληλεπιπέδου και μαύρο χρώματος. Στην πρόσοψη της στήλης υπάρχει εντοιχισμένη μια λευκή μαρμάρινη πλάκα πάνω στην οποία υπάρχει ένα ανάγλυφο ορειχάλκινο στεφάνι, σύμβουλο δόξας, ειρήνης και τιμής και στη συνέχεια αναγράφονται σε δύο σειρές, εγχάρακτα τα ονόματα των πεσόντων ως εξής:

Ηρώον Στεφανίου

 

 

Το μνημείο ηρώον Στεφανίου  βρίσκεται στον προαύλιο χώρο του ναού Αγίας Παρασκευής του χωριού.

Πρόκειται για μια τετράεδρη μαρμάρινη στήλη σχήματος κόλουρης πυραμίδος, η κορυφή της οποίας αποτελεί το βάθρο ενός μεγαλόσχημου σταυρού, που δεσπόζει. Η στήλη εδράζεται σε μια τετράγωνη μαρμάρινη βάση. Περιμετρικά υπάρχουν τέσσερις τετράγωνοι κίονες με τις βάσεις τους οι οποίοι συνδέονται μεταξύ τους στο κάτω μέρος με περβάζι και στο επάνω μέρος με αλυσίδες κοσμώντας και οριοθετώντας τον χώρο του μνημείου.

Ηρώον Χαλικίου

 

 

Το έτος 1939 η κοινότητα Χαλικίου ανήγειρε μνημείο Ηρώων πεσόντων στον περίβολο της εκκλησίας της Αγίας Παρασκευής.

Πρόκειται για μία όρθια, συμπαγή μαρμάρινη επιτύμβια στήλη, σχήματος ορθογώνιου παραλληλεπίπεδου, τοποθετημένη πάνω σε ένα βάθρο τριών επιπέδων. Στην κορυφή της στήλης κοσμεί ένας βωμός μαρμάρινου αμφορέα με αναμμένη φλόγα που παραπέμπει στον αρχαίο ελληνικό μύθο του Προμηθέα και της κλοπής της ιερής φωτιάς από τον Δία, με την οποία οι άνθρωποι, λαμβάνοντάς την ως δώρο και ύψιστη ευεργεσία, μπόρεσαν να ελέγξουν την Φύση και να δημιουργήσουν Πολιτισμό. Είναι το σύμβολο της γνώσης, της λογικής καθώς και της ανθρώπινης εφευρετικότητας.