ΧΩΡΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΦΑΡΚΑΔΩΝΑΣ

 


ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΦΑΡΚΑΔΩΝΑΣ Ηρώον Φαρκαδώνας

Το μνημείο ηρώων βρίσκεται στην κεντρική πλατεία του χωριού. Πρόκειται για ένα μαρμάρινο σύμπλεγμα μιας επιτύμβιας πλάκας πάνω στην οποία υπάρχει τοποθετημένη μια ανάγλυφη ορειχάλκινη εικόνα που αναπαριστά έναν στρατιώτη οπλισμένο στο μέτωπο, που συμβολίζει τον γενναίο αγώνα και την θυσία για την πατρίδα. Στο πάνω μέρος της πλάκας είναι χαραγμένο μέρος από τη φράση του  Σιμωνίδη Κείο «ΤΗΔΕ ΚΕΙΜΕΘΑ ΤΟΙΣ ΚΕΙΝΩΝ ΡΗΜΑΣΙ ΠΕΙΘΟΜΕΝΟΙ», η οποία είναι Επίγραμμα πάνω στον τάφο των Τριακοσίων που έπεσαν στις Θερμοπύλες. «Ω ξειν, αγγέλλειν Λακεδαιμονίοις ότι τήδε κείμεθα τοις κείνων ρήμασι πειθόμενοι».

Ηρώον Φαρκαδώνας 2ον

Το μνημείο βρίσκεται στη θέση «Βρυκολάκια» επί της επαρχιακής οδού Τρικάλων Λαρίσης, στο σημείο όπου εκτελέστηκαν στις 13 Φεβρουαρίου το 1943, πέντε κάτοικοι του χωριού από τους Ιταλούς, ως αντίποινα σε δράση του ΕΛΑΣ.

Αυτοί ήταν οι: Μαγαλιός  Γ. Ευθύμιος, Πρόεδρος της Φαρκαδώνας, Θεοδοσίου Δ. Πολυχρόνης, ιερέας της Φαρκαδόνας, Μεριβάνης Λ. Χρήστος, Μεριβάνης Λ. Ηλίας Μέρμηγκας Σ. Θεόδωρος.

Ηρώον Πηνειάδας

 

Το μνημείο ηρώων Πηνειάδας βρίσκεται στον προαύλιο χώρο του δημοτικού σχολείου του χωριού.

Πρόκειται για μια όρθια μαρμάρινη στήλη, αποτελούμενη από δύο τμήματα, σχήματος ορθογωνίου παραλληλεπιπέδου, με ορθομαρμάρωση.

Ηρώον Παναγίτσας

Το μνημείο βρίσκεται στην κεντρική πλατεία του χωριού. Είναι μια επιτύμβια  μαρμάρινη στήλη, αποτελούμενη από δύο πυραμοειδές τεμάχια, τοποθετημένα το ένα πάνω στο άλλο και στηρίζεται πάνω σε ένα μαρμάρινο βάθρο τριών επιπέδων. Περιμετρικά, στην πλακόστρωτη πλατεία, υπάρχουν  τέσσερις κιονίσκοι οι οποίοι οριοθετούν και  κοσμούν το μνημείο.

Ηρώον Κεραμιδίου

Το μνημείο βρίσκεται στην κεντρική πλατεία του χωριού. Πρόκειται για  μια όρθια μαρμάρινη στήλη σχήματος ορθογωνίου παραλληλεπιπέδου, τοποθετημένη πάνω σε ένα τετράγωνο μαρμάρινο βάθρο, τριών επιπέδων, με πυραμοειδή διάταξη.

Ηρώον Διάσελου


 

Το μνημείο βρίσκεται στην κεντρική πλατεία του χωριού δίπλα στον ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης. Πρόκειται για μια μαρμάρινη πλάκα στηριγμένη πάνω σε ένα τριγωνικό βάθρο. Στο πάνω μέρος της πλάκας δεξιά κι αριστερά υπάρχουν δύο ανάγλυφοι κλάδοι δάφνης, που συμβολίζουν την αιωνιότητα και την αθανασία.

Ηρώον Ζάρκου 1ον

Το μνημείο ηρώων Ζάρκου βρίσκεται στην κεντρική πλατεία του χωριού.

Πρόκειται για μια όρθια επιτύμβια μαρμάρινη στήλη σχήματος ορθογώνιου παραλληλεπιπέδου, που καταλήγει στην κορυφή σε ένα τριγωνικό επιστέγασμα, η οποία είναι τοποθετημένη πάνω σε ένα μαρμάρινο βάθρο δύο επιπέδων.

Ηρώον Ζάρκου 2ον

 

Το νεότερο μνημείο ηρώων Ζάρκου βρίσκεται στην κεντρική πλατεία του χωριού, πλάι στο παλαιότερο.

Πρόκειται για μια όρθια επιτύμβια πλάκα, συναποτελούμενη από διάφορα μαρμάρινα τετράγωνα κομμάτια.

Το Μνημείου του Αγνώστου Στρατιώτη Ζάρκου 3ον

 


Το μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη βρίσκεται στο πρώην στρατόπεδο Ζάρκου.

Πρόκειται για μια εντοιχισμένη μαρμάρινη πλάκα πάνω σε ένα λιθόκτιστο τοιχίο, η οποία φέρει επάνω της μια ανάγλυφη παράσταση ενός στρατιώτη του Β΄ Παγκοσμίου πολέμου, με τον οπλισμό του, να κείτεται στο έδαφος, με συμβολική αναφορά σε κενοτάφιο προς τιμή των πεσόντων στους πολέμους.

Ηρώον Γριζάνου

Το ηρώο βρίσκεται στην κεντρική πλατεία του χωριού. Πρόκειται για έναν ογκόλιθο – μαρμάρινη πλάκα, σε σχήμα ακανόνιστο ορθογώνιο παραλληλόγραμμο, η οποία είναι τοποθετημένη πάνω  σε ένα βάθρο και όλο μαζί εδράζεται σε μια τετράγωνη βάση επενδυμένη με μαρμάρινες πλάκες.

Ηρώον Αχλαδοχωρίου

Το μνημείο βρίσκεται στην κεντρική πλατεία του χωριού. Πρόκειται για μια μαρμάρινη επιτύμβια στήλη, πυραμοειδούς σχήματος τοποθετημένη πάνω σε ένα πυραμοειδές βάθρο πέντε επιπέδων. Στην κορυφή της στήλης υπήρχε ως κορωνίδα ένα γλυπτό, το οποίο, κατά την καταγραφή του μνημείου, είχε καταστραφεί.

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΟΙΧΑΛΙΑΣ Ηρώον Οιχαλίας

 

Το μνημείο ηρώων, ύψους 3,50 μέτρων, βρίσκεται στην κεντρική πλατεία του χωριού, μπροστά από το κτίριο του δημοτικού σχολείου. Πρόκειται για μια μαρμάρινη κυλινδρική επιτύμβια στήλη, η οποία είναι τοποθετημένη πάνω σε ένα τετράγωνο ορθογώνιο παραλληλόγραμμο βάθρο, και όλο μαζί στηρίζεται πάνω σε μια τετράγωνη μαρμάρινη βάση. Στην κορυφή της επιτύμβιας στήλης δεσπόζει ένας ολόγλυφος αετός με ανοιχτά φτερά, που συμβολίζει τη δύναμη, την άγρυπνη επιτήρηση, τη γενναιότητα, την ελευθερία και την αναγέννηση.

Ηρώον Γεωργανάδων

 

Το μνημείο βρίσκεται στην κεντρική πλατεία του χωριού, μέσα σε ένα περιβάλλον αστικού πάρκου, με πρασιές, συστάδες δέντρων και φυτών. Πρόκειται για μία μαρμάρινη επιτύμβια πλάκα ορθογώνια παραλληλεπίπεδη, τοποθετημένη σε ένα επίσης ορθογώνιο παραλληλεπίπεδο βάθρο και όλο αυτό το τμήμα του μνημείου, ύψους 3 μέτρων, εδράζεται σε μια τετράγωνη βάση επενδυμένη με μαρμάρινες πλάκες.

Ηρώον Κλοκωτού

Το μνημείο βρίσκεται στην κεντρική πλατεία του χωριού. Είναι μια επιτύμβια  συμπαγής μαρμάρινη στήλη, πυραμοειδούς σχήματος, την οποία κοσμεί στην κορυφή της ένας ολόγλυφος αετός με ανοιγμένα τα φτερά του, που συμβολίζει τη δύναμη, την άγρυπνη επιτήρηση, τη γενναιότητα, την ελευθερία και την αναγέννηση. Η επιτύμβια στήλη είναι τοποθετημένη πάνω σε ένα μαρμάρινο βάθρο και όλο μαζί εδράζεται σε μια πλακόστρωτη βάση με 10 κιονίσκους περιμετρικά.

Ηρώον Κρίνης

 


Στην κεντρική πλατεία της κοινότητας Κρήνης, του Δήμου Φαρκαδώνας βρίσκεται το νέο μνημείο ηρώων. Το παλιό ηρώον, που βρισκόταν στο κέντρο της πλατείας, λόγω φθορών που είχε υποστεί από την πολυκαιρία, αλλά και διότι βρισκόταν σε χώρο που εμπόδιζε την διοργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων που διοργανώνονταν στο χωριό, αντικαταστάθηκε το 2022 και τοποθετήθηκε σε άλλο σημείο, δίπλα στην πέτρινη βρύση.

Ηρώον Πετρωτού

 

Το μνημείο βρίσκεται στην κεντρική πλατεία του χωριού. Είναι μια επιτύμβια  συμπαγής μαρμάρινη πλάκα, πυραμοειδούς σχήματος, την οποία κοσμεί στην κορυφή της ένας ολόγλυφος αετός με ανοιγμένα τα φτερά του, που συμβολίζει τη δύναμη, την άγρυπνη επιτήρηση, τη γενναιότητα, την ελευθερία και την αναγέννηση. Η επιτύμβια πλάκα εδράζεται πάνω σε ένα μαρμάρινο βάθρο.

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΠΕΛΙΝΝΑΙΩΝ Ηρώον Ταξιαρχών 1ον

Το μνημείο ηρώων Ταξιαρχών βρίσκεται στην κεντρική πλατεία του χωριού έναντι του ιερού ναού.

Πρόκειται για μια όρθια επιτύμβια μαρμάρινη πλάκα σχήματος ορθογώνιου τετραγώνου, τοποθετημένη πάνω σε ένα μαρμάρινο βάθρο σχήματος ορθογώνιου παραλληλεπιπέδου.

Μνημείο Σπύρου Μπαλάφα Ταξιαρχών 2ον

Το μνημείο Σπύρου Μπαλάφα Ταξιαρχών βρίσκεται παραπλεύρως της επαρχιακής οδού Τρικάλων - Λαρίσης, στο ύψος της ΒΙΟΣΕΡ.

Πρόκειται για μια όρθια επιτύμβια μαρμάρινη πλάκα, σχήματος ορθογώνιου τετραγώνου, τοποθετημένη πάνω σε μια μαρμάρινη βάση.

Ηρώον Νομής

 

Το ηρώο της Νομής βρίσκεται στον προαύλιο χώρο του δημοτικού σχολείου.

Πρόκειται για μια επιτύμβια μαρμάρινη στήλη πυραμοειδούς σχήματος, πάνω σε μια βάση τριών επιπέδων. Στην κορυφή της στήλης υπάρχει ένας λίθινος βωμός, που παραπέμπει σε βωμό με αναμμένη τη Φλόγα. Η φλόγα θυμίζει σε όλους τον αρχαίο ελληνικό μύθο του Προμηθέα και της κλοπής της φωτιάς από τον Δία, με την οποία οι άνθρωποι, λαμβάνοντάς την ως δώρο και ύψιστη ευεργεσία, μπόρεσαν να ελέγξουν την Φύση και να δημιουργήσουν Πολιτισμό.

Ηρώον Πετροπόρου


Το μνημείο ηρώων Πετροπόρου βρίσκεται στην κεντρική πλατεία του χωριού έναντι του κοινοτικού καταστήματος.

Κατά την καταγραφή του μνημείου τον Φεβρουάριο του 2023, παρουσίαζε μια εικόνα φθοράς, παραμέλησης, εγκατάλειψης και καταστροφής.

Ηρώον Σερβωτών

 

Το μνημείο ηρώων Σερβωτών βρίσκεται στην κεντρική πλατεία του χωριού και ανεγέρθηκε από την κοινότητα το 1995.

Πρόκειται για μια μαρμάρινη πλάκα τοποθετημένη όρθια πάνω σε ένα μαρμάρινο, με ορθομαρμάρωση, βάθρο δύο επιπέδων και με τρία σκαλοπάτια. Στην πρόσοψη της μαρμάρινης πλάκας υπάρχει ανάγλυφη παράσταση με την μορφή της φτερωτής θεάς νίκης η οποία  κρατάει στο ένα της χέρι κλάδο δάφνης. Η ίδια παράσταση υπάρχει και στην πίσω όψη της πλάκας, σκαλισμένη όμως με εγχάρακτο τρόπο.

Προτομή Θωμά Τσιακάρα Σερβωτά

 

Η προτομή του Θωμά Τσιακάρα βρίσκεται σε χώρο μιας πλατείας των Σερβωτών.

Πρόκειται για μια συμπαγή μαρμάρινη στήλη σχήματος ορθογωνίου παραλληλογράμμου, πάνω στην οποία είναι τοποθετημένη η μπρούτζινη προτομή του ιατρού Θωμά Τσιακάρα (1906-1992).

Ηρώον Φανερωμένης 1ον

 

Στην Φανερωμένη Τρικάλων υπάρχει το μνημείο ηρώων στην κεντρική πλατεία, το οποίο ανεγέρθηκε το 1998 επί προεδρίας κοινότητος Δημητρίου Παχή.

Ηρώον Φανερωμένης 2ον

 

Επίσης στην αυλή του Δημοτικού Σχολείου και Νηπιαγωγείου Φανερωμένης υπάρχει ένα ακόμη ηρώον που αναγέρθηκε το 2021 από τον Σύλλογο Αιμοδοτών Φανερωμένης «Δίνω ζωή».