Ηρώον Αρματολικού (Μπούκουρο) 1ον


Το ηρώον του Αρματολικού βρίσκεται στην κεντρική πλατεία του χωριού, παραπλεύρως του δημοτικού σχολείου. Πρόκειται για μια σύνθεση λίθινων και μαρμάρινων στοιχείων δομημένα και εναρμονισμένα με το υπόλοιπο περιβάλλον της πλατείας. Πάνω σε ένα λιθόκτιστο τοιχίο με ανισοϋψείς κορυφές υπάρχουν εντοιχισμένες τρεις μαρμάρινες πλάκες με τα αναγραφόμενα ονόματα των πεσόντων.

Ηρώον Αρματολικού (Μπούκουρο) 2ον

 

Στο Αρματολικό υπάρχει και το παλαιότερο ηρώο, που αφορά τους πεσόντες της 27-8-1947, από τα χωριά Αρματολικό, Μεσόχώρα, Νεράιδα και Λαφίνα.

Πρόκειται για μια λιθόκτιστη κατασκευή που τα τυπολογικά της στοιχεία παραπέμπουν σε  εικονοστάσι. Είναι μια κυβόσχημη κατασκευή η οποία στο επάνω μέρος της πρόσοψης φέρει ένα θαλαμίσκο με πορτάκι, στον οποίο τοποθετούνται οι εικόνες, ένα καντήλι και τα απαραίτητα για το άναμμά του (λάδι, φιτιλάκι, σπίρτα). Στο κάτω μέρος της πρόσοψης υπάρχει μια εντοιχισμένη μαρμάρινη πλάκα πάνω στην οποία αναγράφονται εγχάρακτα τα ονόματα των πεσόντων ως εξής:

Ηρώον Κορυφής (Καπρόι)

 

Το ηρώον της Κορυφής βρίσκεται στον προαύλιο χώρο του ναού Αγίου Γεωργίου.

Πρόκειται για μια επιτύμβια συμπαγή ορθογώνια παραλληλόγραμμη μαρμάρινη πλάκα, που στην κορυφή της καταλήγει σε μια τραπεζοειδούς σχήματος κορωνίδα.

Η επιτύμβια πλάκα είναι τοποθετημένη πάνω σε ένα τετράγωνο βάθρο, δύο επιπέδων. Το βάθρο, από δεξιά και αριστερά, πλαισιώνεται από δύο μαρμάρινες πλάκες, τραπεζοειδούς σχήματος.

Ηρώον Παχτουρίου

 

Το ηρώον του Παχτουρίου βρίσκεται στον προαύλιο χώρο του ναού Αγίου Νικολάου και αναγέρθηκε το 1980 από την αδελφότητα Παχτουριωτών.

Πρόκειται για μια λιθόκτιστη επιτύμβια στήλη, σχήματος κόλουρης πυραμίδος. κατασκευασμένη με επεξεργασμένους κυβόσχημους λίθους. Την κορυφή της στήλης κοσμεί ένας ολόγλυφος αετός με ανοιχτά φτερά, καθήμενος πάνω σε μια σφαίρα, που συμβολίζει τη δύναμη, την άγρυπνη επιτήρηση, τη γενναιότητα, την ελευθερία και την αναγέννηση.