Ηρώον Βασιλικής 2ον

Το μνημείο ηρώων Βασιλικής βρίσκεται στην πλατεία Κλαυθμώνος του χωριού.

Πρόκειται για μια μαρμάρινη, χρώματος μπεζ, επιτύμβια στήλη, διπλής όψεως, σχήματος τετράγωνου ορθογώνιου παραλληλόγραμμου, τοποθετημένη πάνω σε μια τετράγωνη, κτισμένη περιμετρικά, μαρμάρινη βάση με δύο σκαλοπάτια. Η επιτύμβια στήλη χωρίζεται σε τρία τμήματα: Την κορυφή, που αποτελείται από ένα πυραμοειδές επιστέγασμα. Το επάνω τμήμα που αποτελείται από ένα ορθογώνιο τετράγωνο παραλληλόγραμμο με τέσσερις κολώνες (παραστάδες), όπου στην πρόσοψή του είναι εγχάρακτα σχεδιασμένα ένα δάφνινο στεφάνι όπου στο μέσον του υπάρχει ένα σπαθί και ένα όπλο, από κάτω αναγράφεται η φράση: «ΕΠΕΣΑΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΤΑ ΕΤΗ 1940-1941», και πιο κάτω κοσμούν δυο κλώνοι δάφνης.

Το κάτω τμήμα χωρίζεται από το πάνω με ένα στοιχείο που είχε σκοπό να διαρθρώνει αρμονικά το πάνω με το κάτω τμήμα, τύπου κιονόκρανου. Το κάτω τμήμα είναι λιθοδομημένο με επεξεργασμένους λίθους σε ορθογώνια μορφή. Στην πρόσοψη αυτού του τμήματος είναι τοποθετημένη μια λευκή μαρμάρινη πλάκα όπου επάνω αναγράφονται εγχάρακτα τα ονόματα των πεσόντων ως εξής:

«ΕΠΕΣΑΝ ΥΠΕΡ ΠΑΤΡΙΔΟΣ

ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ 1940-1944

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ                         ΑΘΑΝ.            ΚΑΝΤΖΟΥΡΑΣ

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ                ΔΗΜ.               ΚΑΡΑΜΙΝΤΖΙΟΣ

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ                         ΚΩΝ.               ΚΑΡΑΜΙΝΤΖΙΟΣ

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ             ΜΙΧ.                ΜΠΟΥΓΛΑΣ

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ            ΣΤΕΦ.             ΜΠΟΥΓΛΑΣ

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ             ΚΩΝ.               ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

ΝΙΚΟΛΑΟΣ                ΘΕΟΔ.            ΠΑΠΙΑΣ

ΚΩΝ/ΝΟΣ                  ΑΠΟΣΤ.          ΤΣΙΟΥΜΑΝΗΣ

ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ                ΧΡΗΣ.             ΦΟΥΣΙΑ».

Στην οπίσθια όψη στο πάνω τμήμα είναι εγχάρακτα σχεδιασμένα ένα δάφνινο στεφάνι όπου στο μέσον του υπάρχει ένα σπαθί και ένα όπλο, και πιο κάτω ένας κλώνος με άνθη που συμβολίζουν την ειρήνη, την δόξα και την τιμή.








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου