Μνημείο «Η μάνα της Κουτσούφλιανης» Παναγίας 2ον

Το μνημείο «Η μάνα της Κουτσούφλιανης» βρίσκεται σε μια νησίδα ανάμεσα από το δημοτικό σχολείο και της Ιεράς Μονής Γεννήσεως της Θεοτόκου Παναγίας.

Ανεγέρθηκε το 1997 από τον Λαογραφικό & Μορφωτικό Σύλλογο Παναγίας.

Πρόκειται για ένα μαρμάρινο γλυπτό έργο που παριστάνει μια ολόσωμη γυναικεία μορφή, η οποία παραπέμπει στην Κουτσουφλιανή μάνα που αναγκασμένη στον εκπατρισμό, κρατάει στο ένα της χέρι το παιδί της και στο άλλο της την λιγοστή πραμάτεια της, οδεύοντας αγέρωχη προς την ελεύθερη Ελλάδα.

Το έργο συμβολίζει την απόφαση των κάτοικοι της Κουτσούφλιανης να κάψουν τα σπίτια τους στις 13-5-1898, εγκαταλείποντας το χωριό τους, επειδή προτίμησαν να ζήσουν ελεύθεροι στη μητέρα Ελλάδα, παρά να μείνουν στην επικράτεια της Τουρκίας, όπως προέβλεπε η χάραξη των συνόρων από διεθνή επιτροπή μετά τον ατυχή πόλεμο του 1897. 

Το έργο είναι τοποθετημένο πάνω σε ένα ακανόνιστο λιθάρι που λειτουργεί ως βάθρο και εδράζεται σε μια λιθόκτιστη τετράγωνη βάση. Στην γωνία του πίσω μέρος  αυτής της βάσης υπάρχει μια αναθηματική επιγραφή.

Πρόκειται για μια μαρμάρινη πλάκα εντοιχισμένη σε ένα λιθόκτιστο πλαίσιο (τοιχίο), πάνω στην οποία αναθηματική επιγραφή αναγράφονται τα εξής:

«ΚΟΥΤΣΟΥΦΛΙΑΝΗ 13 ΜΑΙΟΥ 1898

100 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΚΠΑΤΡΙΣΜΟ

ΤΩΝ ΗΡΩΙΚΩΝ ΚΟΥΤΣΟΥΦΛΙΑΝΙΤΩΝ».

«Σ’ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΞΑΣΤΕΡΙΑ

Σ’ΟΛΟ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΗΛΙΟΣ

ΣΤΗΝ ΕΡΜΗ ΤΗΝ ΚΟΥΤΣΟΥΦΛΙΑΝΗ

ΟΛΟ ΚΑΠΝΟΣ ΚΙ ΑΝΤΑΡΑ

ΕΜΕΙΣ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΛΛΗΝΕΣ

ΤΟΥΡΚΟ ΔΕΝ ΠΡΟΣΚΥΝΑΜΕ

ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ ΠΗΓΑΙΝΟΥΜΕ

ΚΑΙ ΠΙΣΩ ΔΕΝ ΓΥΡΝΑΜΕ».

«ΔΑΠΑΝΗ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟΥ & ΜΟΡΦΩΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΠΑΝΑΓΙΑΣ 1997».






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου