Μνημείο Χρήστου Κολοκοτρώνη Γλυκομηλιάς

 

Το μνημείο του μουσικοσυνθέτη Χρήστου Κολοκοτρώνη Γλυκομηλιάς βρίσκεται στην κεντρική πλατεία του χωριού και αποτελεί μέρος της τριλογίας αξιοθέατων μνημείων. (μνημείο ηρώων, βρύση και μνημείο Χρ. Κολοκοτρώνη).

Πρόκειται για μια συμπαγή μαρμάρινη στήλη, σχήματος ορθογωνίου παραλληλεπιπέδου με τρεις περιμετρικές εγκοπές, που την διαιρούν σε τέσσερα ισομεγέθη τμήματα και στην κορυφή της καταλήγει σε ένα επιστέγασμα τύπου κιονόκρανου. Η στήλη είναι τοποθετημένη πάνω σε ένα επίσης τετράγωνο συμπαγές μαρμάρινο βάθρο τριών επιπέδων.

Στην πρόσοψη της στήλης αναγράφονται εγχάρακτα τα εξής:

«ΧΡΗΣΤ. ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ ΜΟΥΣΙΚΟΣΥΝΘΕΤΗΣ ΣΤΙΧΟΥΡΓΟΣ».

Στην πρόσοψη του βάθρου αναγράφονται τα εξής:

«ΕΚΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛ. ΓΛΥΚΟΜΗΛΙΑΣ 1-8-2010».

Ο Χρήστος Κολοκοτρώνης ήταν Έλληνας τραγουδοποιός και ερμηνευτής του λαϊκού τραγουδιού. Γεννήθηκε στις 25 Δεκεμβρίου το 1922 στην Καλλιθέα της Αθήνας αλλά μεγάλωσε στην Γλυκομηλιά του νομού Τρικάλων. Ήταν τρισέγγονος του ήρωα της Επανάστασης του '21, Θεόδωρου Κολοκοτρώνη. Από μαθητής ακόμα έγραφε ποιήματα και έκανε ρεπορτάζ για άρθρα τοπικών εφημερίδων της Θεσσαλίας, ενώ διάβαζε λογοτεχνία και ιστορία.

Το πρώτο τραγούδι που δισκογραφήθηκε ήταν το «Εγώ το πλουσιόπαιδο» στις αρχές της δεκαετίας του 50΄. Από τότε έγραψε πάρα πολλά τραγούδια, πολλά από τα οποία τραγούδησαν μεγάλες φωνές του λαϊκού τραγουδιού. Πέθανε στις 13 Νοεμβρίου 1999.






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου