Ηρώον Παναγίας (Κουτσούφλιανη) 4ον

Ένα άλλο μνημείο Ολοκαυτώματος της Κουτσούφλιανης βρίσκεται στην εθνική οδό Τρικάλων – Ιωαννίνων, λίγο έξω από τον οικισμό της Τοπικής Κοινότητας Παναγίας. Ανεγέρθηκε εκεί, για να θυμίζει στους περαστικούς τις διανοητικές και ψυχικές δυνάμεις του ανθρώπου και τις ικανότητες που κατέχει, οι οποίες χαρακτηρίζονται από μεγάλη τόλμη, ακόμη και αυτοθυσία μπροστά στην επιδίωξη ενός υπέρτατου σκοπού!

Πρόκειται για ένα μνημείο ταφικού τύπου, με πρόσθια και οπίσθια πλευρά, μια σύνθεση που αποτελείται από ένα κρηπίδωμα, πάνω στο οποίο εδράζονται δύο παραστάδες-κίονες με κιονόκρανα και στους οποίους στηρίζεται ένα αέτωμα. Το τύμπανο του αετώματος, το οποίο περιβάλλεται με γείσο, κοσμείται με ένα ανάγλυφο διακοσμητικό σχήμα. Τις κορυφές του αετώματος στολίζουν έξι ανάγλυφα ακρωτήρια με ανθέμια. Το κρηπίδωμα, οι κίονες και το αέτωμα, πλαισιώνουν μια μαρμάρινη πλάκα, πάνω στην οποία υπάρχει ανάγλυφη παράσταση, που εικονίζει τη φτερωτή Δόξα, στεφανωμένη με δάφνινο στεφάνι και με την πτερόεσσα κονδυλοφόρο πένα στο χέρι της να γράφει τα ένδοξα της ιστορίας. Η ανάγλυφη εικόνα αποτελεί την ενσάρκωση της Δόξας αντιπροσωπεύοντας μετωνυμικά ολόκληρη τη σκλαβωμένη Ελλάδα, τον ηρωισμό και το ηθικό μεγαλείο ενός υπέροχου λαού. Συνοψίζει δε, έξοχα τους υψηλούς συμβολισμούς: το αγωνιστικό πάθος για την ελευθερία, και την υπεράσπιση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Η Δόξα, που αποτύπωσε σε έναν μόλις στίχο του ο Κωστής Παλαμάς: «Η θύμηση άχρονη μπροστά σου θα γονατίζει».

Η εικόνα παραπέμπει στο σύμβολο του ήρωα, που δεν είναι μόνο πολεμιστής αλλά κυρίως άνθρωπος που ξεπερνάει τα εμπόδια και τις δοκιμασίες και με τον δικό του αγώνα κερδίζει την Αθανασία.

Στο κάτω μέρος και ανάμεσα στο κρηπίδωμα του μνημείου, υπάρχει προσαρμοσμένο σε μια υποδοχή ένα μαρμάρινο τριγωνικό πρίσμα, στην επιφάνεια του οποίου αναγράφονται εγχάρακτα τα εξής:

«13 Μαΐου 1898

ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑ ΤΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΦΛΙΑΝΗΣ ΕΘΕΛΟΥΣΙΟΣ ΕΚΠΑΤΡΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ

Οι 700 Βλάχοι της Κουτσούφλιανης έκαψαν το χωριό τους και έγιναν με τη θέλησή τους ξεριζωμένοι πρόσφυγες στην ελεύθερη Πατρίδα Ελλάδα όταν οι μεγάλες δυνάμεις Δυνάμεις παρέδωσαν την Κουτσούφλιανη στην Τουρκία.

Η φλογερή διαμαρτυρία των Κουτσουφλινιτών έδωσε ένα ηχηρό ράπισμα στην ανιστόρητη και ψυχρή Ευρωπαϊκή διπλωματία. Οι Ήρωες της Κουτσούφλιανης έκαναν ιερή θυσία για την Πατρίδα, την Θρησκεία, την Ελευθερία».

Το μνημείο εδράζεται σε μια πλακόστρωτη τετράγωνη επιφάνεια που διακοσμεί και οριοθετεί το χώρο.








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου