ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΜΑΛΑΚΑΣΙΟΥ Ηρώον Παναγίας (Κουτσούφλιανη) 1ον

Το μνημείο ηρώων της Παναγίας (Κουτσούφλιανης) βρίσκεται σε μια νησίδα ανάμεσα από το δημοτικό σχολείο και της Ιεράς Μονής Γεννήσεως της Θεοτόκου Παναγίας. Στην μικρή αυτή πλατεία υπάρχουν τρία μνημεία.

Το μνημείο ανεγέρθηκε το 2001 και το έργο φιλοτέχνησε ο Δημήτρης Παρώνης.

Πρόκειται για μια συμπαγή μαρμάρινη στήλη σχήματος ορθογωνίου παραλληλεπιπέδου, που στην κορυφή της καταλήγει σε ένα διακοσμητικό ολόγλυφο ανθέμιο, για κορωνίδα. Η στήλη είναι τοποθετημένη πάνω σε ένα μαρμάρινο βάθρο. Στην πρόσοψη της στήλης υπάρχει ένας ανάγλυφος πυρσός με φλόγα που συμβολίζει τη φωτιά, η οποία θυμίζει σε όλους τον αρχαίο ελληνικό μύθο του Προμηθέα και της κλοπής της φωτιάς από τον Δία, με την οποία οι άνθρωποι λαμβάνοντάς την ως δώρο και ύψιστη ευεργεσία, μπόρεσαν να ελέγξουν την φύση και να δημιουργήσουν πολιτισμό.

Πάνω από τον δαυλό αναγράφεται εγχάρακτα η φράση του Θουκυδίδη: «ΑΝΔΡΩΝ ΕΠΙΦΑΝΩΝ ΠΑΣΑ ΓΗ ΤΑΦΟΣ».

Κάτω από τον δαυλό και περιμετρικά της στήλης υπάρχει ένα εγχάρακτο διακοσμητικό σχέδιο  μαιάνδρου, που συμβολίζει την λαβή στην αρχαία πάλη των Ελλήνων. Ένα σύμβολο αρετής, που, καθώς ο κατέχων την τεχνική του μαιάνδρου στην πάλη, με τη χρήση της πρακτικής γνώσης, της αποφασιστικότητας και της γενναιότητας του ανδρός που παλεύει (μάχεται), μετουσιώνεται τελικά σε α ανδρεία.

Στην πίσω όψη της στήλης αναγράφεται ξανά η φράση: «ΑΝΔΡΩΝ ΕΠΙΦΑΝΩΝ ΠΑΣΑ ΓΗ ΤΑΦΟΣ». Τέλος στο πίσω μέρος του βάθρου αναγράφονται εγχάρακτα η χρονολογία και ο γλύπτης που φιλοτέχνησε το έργο: «2001 ΠΑΡΩΝΗΣ».







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου