Δημοτική Ενότητα Πύλης Ηρώον Πύλης 1ον

 

Το ηρώο της Πύλης βρίσκεται στον προαύλιο χώρο του δημοτικού σχολείου και ανεγέρθηκε τη δεκαετία του 1950. Πρόκειται για ένα μαρμάρινο μνημείο, σύμπλεγμα τριών ορθογώνιων παραλληλεπίπεδων, τα οποία εδράζονται πάνω σε ένα μαρμάρινο βάθρο.

Στην πρόσοψη της κεντρικής πλάκας του ορθογώνιου παραλληλεπιπέδου, υπάρχει τοποθετημένη μπρούτζινη ανάγλυφη πλάκα, στην οποία εικονίζεται ένας αρχαίος Έλληνας στρατιώτης (οπλίτης) που κρατάει στα χέρια του δόρυ και ασπίδα, φοράει περικεφαλαία και περικνημίδες και είναι  έργο του Μενέλαου Κταφυγιώτη. Κάτω από την εικόνα αναγράφεται η φράση του Σωκράτη (Πλάτωνος «Κρίτων», 51α, 51β): «ΑΠΑΝΤΩΝ ΤΙΜΙΩΤΕΡΟΝ ΕΣΤΙΝ Η ΠΑΤΡΙΣ».

Στις προσόψεις των δύο μικρότερων ορθογώνιων παραλληλεπίπεδων στηλών, αναγράφονται, κάτω από δύο κλάδους δάφνης τα ονόματα των πεσόντων του 1912-1922 και 1940-1949.

«1912-1922

ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ                ΧΡ.

ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ                ΚΩΝ.

ΚΟΥΦΟΓΑΖΟΣ          ΑΘ.

ΚΟΥΦΟΓΑΖΟΣ          ΒΑΣ.

ΜΩΡΕΣ                      ΜΑΤΘ.

ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ            ΗΛ.

ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ            ΣΩΤ.

ΣΙΤΕΛΑΣ                    ΓΡ.

ΧΑΝΤΖΙΑΡΑΣ             ΒΑΣ».

«1940-1942

ΜΠΑΛΑΣ                    ΕΥΓΕΝ.

ΚΟΛΟΚΥΘΑΣ            ΔΗΜ.

ΡΑΜΙΩΤΗΣ                ΓΕΩΡ.

ΣΟΥΦΛΙΑΣ                 ΚΩΝ.

ΤΣΙΩΛΗΣ                   ΑΧΙΛ.

ΤΖΗΜΑΣ                    ΑΘΑΝ.

ΚΟΥΤΣΙΟΥΜΠΑΣ      ΧΡ.

ΚΟΜΠΛΗΣ                ΕΛΕΥΘ.».

Το μνημείο εδράζεται πάνω σε μαρμάρινη εξέδρα με τρία πλατύσκαλα να αποτελούν τον διάδρομο πρόσβασης προς αυτό. Την όλη εικόνα του μνημείου στολίζουν τρία κυπαρίσσια που το περιστοιχίζουν.  












Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου